translation missing: da.blog.article.comments_count

Havørreden er nok en af de fisk som der fascinerer mig mest, samt med mange andre fisk vi har i det danske vand. Dog ved jeg ikke lige hvad det er som der gør den så speciel. Jeg tror at havørreden er grunden til at fiskeriet blev så fascinerende for mig. Jeg kan huske tilbage til den gang jeg havde natur/teknik i 6. klasse, hvor jeg stod og fiskede for sjov. Dog endte jeg faktisk med at fange en havørred. Siden den dag har jeg været “hooked” og siden da har det bare taget fart. Jeg blev medlem af Vejle å og endte allerede på min trejde tur med at tage en flot hun på 3,6 kilo og 64 cm. På det tidspunkt vidste jeg at det er det her som jeg ville leve af. Jeg ville leve af fiskeriet men da sæsonen så var ovre, vidste jeg ikke hvad jeg så ville fiske efter. På baggrund af mine tidligere ture og minder fra 6. klasse, besluttede jeg mig at vende tilbage til hvor det hele det startede. Jeg ville vende tilbage til kysten.

 

Siden da, har jeg fundet ud af at jeg ikke er er den eneste der har en kæmpe glæde og passion fra havørred fiskerriget, men der er faktisk er mange der har den præcis samme passion som mig. Jeg begyndte derfor at melde mig ind i facebook grupper osv. og der så jeg den glæde folk havde, ved at fange deres første havørred. Lige netop den glæde ville jeg så gerne hjælpe folk med at få, så timerne blev jævnligt brugt på enten kysten eller åen. Jeg ville først begynde og gøre mig klog på havørreden og dens instinkter og efter utallige mange timers fiskeri føler jeg endelig jeg har gjort mig kloge på dem.

 

Nu sidder jeg så her mange år efter 6 klasse og er begyndt at arbejde med Ribatex og føler jeg endelig jeg er klar til og dele ud af mine tips og tricks, som jeg har dannet mig igennem årene. Jeg ville gerne dele dem ud til jer som sidder her og læser dette blog indlæg.

 

Stedet

Det er altid et godt udgangspunkt at finde ud af hvor man gerne ville fiske henne. Der er utallige af videoer og blog indlæg, der enten viser eller fortæller, hvor det er godt at fiske henne. Dog har jeg helt klart fået mest ud af at snakke med erfarne fiskere, som jeg har mødt på kysten. Noget andet jeg også har lært, er også at fra- og tilvælge mig mine egne steder ved hjælp af GoogleMaps. Bundforholdene er en meget vigtigt faktorer. Havørreden skifter nemlig ofte pladser fra vinter til sommer.

 

I vinteren er det bedste klart at søge godt ind i fjorden. Find de mudderet bunde med godt liv og tang. Den bund som jeg har haft mest held med om vinteren er inderfjord med en god leopardbund. Leopardbund er en bund hvor der er en god variation mellem tang og sand. Tang ligger gerne i klumper men også lange tang-strækninger. Dette er ideelt. Lavvande områder er også godt.

 

Om sommeren er det en helt anden historie. Det er stadig godt med tang men man skal heller ikke undervurdere sandbundene, for havørrederne begynder at jage tobis fra April/Maj. Tobisen holder som sådan, ikke til bestemte steder men svømmer meget rundt, så derfor er havørreden også til at finde mange steder. Mange af disse steder ville man ikke kunne finde den om vinteren.

 

Men i åen er det aldrig godt at vide hvor havørreden står henne, men alligevel har jeg oplevet de står meget i indersiden af sving og bag tangbuske, hvor der er læ for strømmen.

 

Agn

Agnet, lige som bunden, skal man også variere en hel del. Det er oftest aldrig de samme agn der virker om vinteren som om sommeren. Om vinteren bruger jeg gerne små agn i nogle hidsige farver. Pink er bestemt min favorit, men hvid eller skrig grøn er bestemt heller ikke noget dumt valg, for det handler om man skal tirre dem til hug om vinteren.  Dog lige så snart tobiserne kommer, tager min grejæske en stor vending. Netop der er det de lange tobisligende agn, dem der bliver fisket med. Når det kommer til fluefiskeriet er det dog meget de samme agn jeg leger med. Igen meget pangfarvede agn om vinteren og lidt mere naturlige agn når sommeren begynder at komme.

 

Indspining og træk med fluen

I vintersæsonen skal det gerne gå langsomt, som i meget langsomt, gerne med jævne spinstop fordi fiskene er ikke så fokuseret på at give den hele armen efter føde. De ville gerne tage det som kommer lige foran næsen på dem, derfor synes jeg helt klart fluefiskere har en lille fordel, når det kommer til vinterfiskeriet. Dette fordi de kan lave nogle langsome træk og det behøves ikke gå stærkt for at holde den op i vandet. Du kan også imitere utrolige små agn.

 

Hvorimod, når det begynder at blive lidt varmere, skal tempoet også stige. Spin kan få fordelen af de lange kast på dybt vand med tobis imitationer, men fluefiskeri er skam stadig lige så godt og kan jævnligt bringe fisk til. Vigtigts for begge metoder, er de små stop, ligemeget vind og vejr. Det gør lige netop det sidste, hvis der er en havørred er på jagt efter den.

 

Når det kommer til brug af agn i åen, er min klare favorit Mepps spinnere, gerne i sølv. Dog er det er bare min mening og smag, for der er mange andre farver som er rigtig effektive. Når du skal køre den ind synes jeg at det er meget forskelligt, for nogle gange har jeg oplevet at når spinneren rammer vandet, så skal den køres ind med det samme, hvorimod, andre gange skal den først helt ned til bunden, før du kører den ind.

translation missing: da.blog.comments.leave_comment

translation missing: da.blog.comments.approval_notice